HET DAGBOEK VAN EEN ART DIRECTOR AAN DE SLAG IN CHINA
(DEEL 10 – DONDERDAG 17 JUNI)
Vandaag krijgen we de keerzijde van de laminaat- en parket industrie in China te zien. Bij Bamboe kon een warm pleidooi voor een misbegrepen maar uitgesproken groene grondstof gehouden worden, maar de fabrieken die vandaag op ons lijstje staan gebruiken eik. Eik mag in China maar in heel beperkte mate gekapt worden en daar wringt het schoentje. Zo goed als alle eik die in Dalian verwerkt wordt, komt uit Europa. De kans is dus groot dat je dure eiken parketvloer twee maal de wereld is rond gereisd voor het zijn plaats in je huiskamer vond.
8u05 – ontbijt in Dalian
Dalian is een van de meest Westers gekleurde steden van China, zou ‘Karen’ van Huangde me later vertellen. Dat hadden we deze morgen aan het ontbijt wel gemerkt. Als we qua eten één ding echt gemist hebben, is het een lekker ontbijt. Noedels, looksausen, met rare troep gevulde ‘dumplings’, pindanoten, bonensoep en sardientjes in eigen nat: we hebben er altijd mooi rond gegeten. Maar vandaag is het feest: er is vers geperst fruitsap, een ruime keuze aan boterkoeken, brood, hesp en kaas. Er zijn zelfs mini-donuts! We komen bord te kort.
10u32 – de dokken van Huangde
Felix en Samuel van de Huangde fabriek geven mij een rondleiding nadat Tim is beginnen fotograferen in één specifiek deel van de fabriek. We ondervinden dat dit sneller werkt en vandaag hebben we een heel druk programma.
Plots vraagt Felix me: “Wanna see the docks?” Dalian ligt op een schiereiland en is een belangrijke havenstad. Sanjee had me verteld over de eikenbomen die van over de hele wereld naar hier worden verscheept. “You wanna see them?” Natuurlijk wil ik ze zien. Felix zet zijn uitleg enthousiast verder. De zaagmachines brullen luid en ik probeer – wat ik van de uitleg versta – mee te pikken. We stappen de workshop uit en wandelen door de moestuin van de fabriek. Deze fabriek heeft een eigen tuin waar enkele boeren groentjes kweken voor de fabriekskeuken. Felix vertelt dat ze in totaal 6 laadkades hebben, waarvan 2 hele grote. De kades worden vooral ‘s nachts gebruikt. Een ferme wandeling brengt ons naar een piepklein straatje vol opschietend onkruid. Ik vraag waarom ze zo ver van de ‘logyard’ verwijderd liggen. Felix wijst. Aan het einde van het straatje is er een klein metalen deurtje waar we doorheen moeten. Felix duwt de deur open en 6 kanjers van honden beginnen onbedaarlijk hard te blaffen. ‘s Nachts worden “the docks” (waarvan 2 hele grote) blijkbaar losgelaten op het domein. “They do the job better than people.” Ik beaam en moet luidop lachen: mijn dagboek voor vandaag loopt al aardig vol.
15u23 – Quiqiang factory
‘s Namiddags vertrekken we naar een andere fabriek waar hardhout wordt verwerkt. Deze fabriek is gespecialiseerd in het maken van luxe ‘engineered flooring’. Hun klanten behoren tot de top in Europa en dat zie je aan de métier waarmee er wordt gewerkt. Het is ook de eerste keer dat we in sommige delen van de fabriek geen foto’s mogen maken. De baas, Mr. Xieng, wandelt mee. Hij blijkt een begeesterde man die zijn arbeiders graag stuurt in de vele arbeidsintensieve handelingen die met het product verbonden zijn. Hij vertelt en ‘Bella’ vertaalt.
19u03 – Chinese Hot Pot
Bella vraagt of ‘Chinese Hot Pot’ goed is voor avondeten. Ik weet absoluut niet wat het is en zeg zonder nadenken “Of course, why not!” Als ik later aan Tim vertel dat het straks ‘Hot Pot’ wordt, lacht hij: “Is het anders nog niet ‘hot’ genoeg?”
Het blijkt heel hard mee te vallen. ‘Hot Pot’ is de Chinese versie van onze fondue, maar veel lekkerder. Iedereen krijgt een stelletje met een potje kokende soep. Je kiest iets van de verschillende schotels en je laat ze vallen in de pot. Als ze gekookt zijn, duw je ze in een dipsausje en klaar is kees.
Mr. Xieng wordt de ster van de avond. We nemen plaats in een kamertje waar net plaats genoeg is voor onze tafel. Het eten wordt opgediend en we bestellen “cold beer” (iedere dienster in China weet precies wat dat wil zeggen). Mr. Xieng toost op ons werk en hoopt het resultaat ooit te zien. De glaasjes gaan weer ad fundum, Mr. Xieng laat een luide boer en smekt zijn eerste bord aan een razend tempo leeg. De dienster komt langs met een bordje onbestemde grijs-roze brij. Ze rolt er bolletjes van die ze in onze pot gooit. Het blijkt heel erg lekkere garnaal te zijn. Ik wil een bundeltje noedels in mijn soep gooien en Bella houdt me tegen. Ze toont hoe het moet. Mr. Xieng kijkt genoegzaam toe, steekt een sigaret op en houdt even een rookpauze aan tafel. De groentjes zijn best lekker, maar het fijngesneden lamsvlees is heerlijk. Mr. Xieng staat plots recht. Hij zweet van het eten en heeft even een doekje nodig om zijn voorhoofd af te deppen. Ik zie hoe Bella een ei openklapt en gewoon in de soep laat vallen. Zo moet dat dus. Ik probeer het ook. Mr. Xieng heeft zijn doekje ondertussen tot een staafje opgerold en zit zijn neusgaten te kuisen. De dienster brengt nog lekkers: ‘zoete teentjes look’. Je eet ze gewoon zo op en het smaakt verrassend fris. Ik durf stilaan niet meer te kijken, maar Mr. Xieng is intussen zijn tanden aan het kuisen en spuwt de losgekomen tandplak op de grond.
Hoe dan ook, Chinese Hot Pot is een aanrader. Buiten nemen we afscheid. De chauffeur van de fabriek zal ons terug naar het hotel brengen. Ik dank Bella en Mr. Xieng voor de gastvrijheid. Hij schudt ons de hand, haalt een ferme rochel boven en spuwt de kledder op de stoep.
Oorspronkelijk verschenen op de Blog van Focus Advertising onder de fijne redactie van Joost Devriesere. Foto’s door Tim Van De Velde (tenzij anders vermeld). <<< Naar deel 09 – woensdag 16 juni – Naar deel 11 – slot >>>