The Chinese see it Big,
just like the Americans

HET DAGBOEK VAN EEN ART DIRECTOR AAN DE SLAG IN CHINA
(DEEL 02 – WOENSDAG 9 JUNI)

8u12 – Yihuang

Ondanks het late uur van gisterenavond, al vroeg wakker. Het regent. De lucht voelt klam aan. Twee dagen met één T-shirt zal niet lukken, vrees ik. Maar het spectaculaire zicht op de werf naast het hotel maakt veel goed. Sanjee heeft nog gewerkt tot 4u30 en slaapt uit. Tim en ik worden na het ontbijt door William – een sales executive van een andere fabriek – naar de fabriek Jiang Hua gebracht. De workshop is er een halve kilometer lang en perfect volgens de productielijnen ingericht. Je voelt dat ze hier veel meer plaats hebben dan bij ons. Naast de ons opgedragen fabrieksoverzichten en productiedetails wagen we ons aan enkele zijsprongetjes in de lege refter en in vergeten plekjes van de fabriek.

12u30 – Middagmaal in Jiang Hua

We eten samen met William en Mr. Han. William is een van Sanjee’s klanten en wordt onze tolk voor een drietal dagen. Hij is verbazend goed op de hoogte van de Europese politiek. Mr. Han spreekt geen Engels en blijft aldus een mysterie. Het eten is lekker, het bier Chinees en van Inbev.

16u12 – Sanjee duikt op

Na zijn meeting leidt Sanjee ons snel nog eens rond in een nieuwbouw die het kantorenblok van Jiang Hua zal worden. Als het gebouw af is, zal ook Asian Weavers China hier zijn intrek nemen. De trappenhal is helemaal in witte marmer, de drie bovenste verdiepingen zijn ingericht als hotel (met makkelijk 30 kamers). Boven op het dak is er een zonneterras – met bar – én binnenkort met een plafondschilderij. “The Chinese see it big, just like the Americans”, merkt Sanjee op. Op de terugweg duwen we een deur open en storen we een Chinese arbeider die op zijn bed lag te lezen. De chique showroom blijft nog even een slaapplaats voor een 4-tal arbeiders.

02 combinatie

19u50 – naar Wan Zai City

Net gegeten in een lokaal restaurant, en nu rijden we meer dan 4 uur aan één stuk door. De Chinezen lijken zich bitter weinig aan te trekken van het verkeersregelment. Sanjee blijft de eerste twee uur non-stop aan de telefoon hangen.

00u12 – Xin Yuan Hotel

De kamer is groot maar muf. Ik drink nog een kop groene thee en proef een schoteltje gekonfijt fruit uit het rekje (het smaakt naar drop + pikant). De ‘man joy sex oil’ uit de badkamer laat ik maar voor wat het is. Ik raak zo ook wel in slaap.

Man Joy Sex Oil  --  pic: Bart Knockaert

Man Joy Sex Oil  //  pic: Bart Knockaert

Oorspronkelijk verschenen op de Blog van Focus Advertising onder de fijne redactie van Joost Devriesere. Foto’s door Tim Van De Velde (tenzij anders vermeld).

<<< Naar deel 01 –  de heenreis   –   Naar deel 03 – donderdag 10 juni >>>

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked.