“Hoe is het weer daar?”

EEN BELGISCHE ART DIRECTOR AAN DE SLAG IN MINNEAPOLIS (03)

Deze morgen zijn de tornado’s het grote item op de flatscreen in de ontbijtzaal. Een reporter van Fox brengt live verslag uit van tussen de takken van een omgewaaide boom, Brad Pitt leeft mee met de slachtoffers in Joplin en beelden van gekantelde trucks en vernielde huizen flitsen voorbij. Zondag was het plots heel donker geworden in de hotelkamer. Van aan de computer zag ik dat de regen met bakken uit de lucht viel. Op de lege parking aan de voorkant van het hotel tekende de harde wind golven in de striemende regen. Terwijl ik het mooie schouwspel met de iPhone aan het filmen was, raasden boven de noordelijke suburbs van Minneapolis een drietal tornado’s voorbij. Eén man stierf, 30 mensen raakten gewond en tientallen huizen werden vernield.

Op een fietstocht later in de week bleek zo goed als elk fietspad versperd door omgevallen bomen.

Tijdens een fietstocht later in de week bleek zo goed als elk fietspad versperd door omgevallen bomen.

Iedereen zit naar de televisie te staren. Ik vang een gesprek op aan een tafeltje vlak naast mij en plots snap ik wat al die grote, luidruchtige gezinnen de laatste dagen in het hotel komen doen. Het zijn slachtoffers van de tornado’s die door het stadsbestuur in de hotels van de stad zijn verspreid. De man naast mij hoort op het nieuws dat er gisterennacht is ingebroken in veel van de getroffen huizen. De politie heeft de patrouilles verhoogd maar hij is bezorgd en gaat straks toch even kijken.

"There are only three seasons in this city: winter, summer and in between there's road construction."

“There are only three seasons in this city: winter, summer and in between there’s road construction.”

Nu, woensdagmorgen, belooft het een vrij mooie dag te worden, al is het echt wachten tot de zomer aanbreekt. En die zomer is naar het schijnt heel erg warm, net zoals de winters hier ook verschrikkelijk koud zijn. Je hoort het van iedereen. Je ziet het aan de bordjes langs de weg en je merkt het aan het asfalt. Het wegdek is, in tegenstelling tot de rest van de stad, in een erbarmelijke staat. “There are only three seasons in Minneapolis,” lacht een oude man mij toe als hij me betrapt terwijl ik foto’s van de weg neem: “Winter, summer and in between there’s road construction.” Achter Periscope zijn ze aan het dak van de Metrodome van de Minnesota Vikings (American Football) aan het werken. Er was vorige winter tijdens een sneeuwstorm bijna een halve meter sneeuw op gevallen en het dak van het gebouw is ingestort (YouTube).

Viking Arena

Het buitenleven valt in die koudste maanden dus helemaal stil maar de stad is erop voorzien. Downtown heb je tussen ieder groot gebouw een skywalk. Je parkeert je 4×4 dus ergens ondergronds, gaat naar de eerste verdieping en via de skywalks kun je kilometers blijven wandelen. Gewoon, van gebouw naar gebouw, zonder ook maar één voet buiten te zetten. Zou het aan de winters liggen dat iedereen hier zo warmbloedig is? Ik ben doorgaans blij dat ik een trui aan heb, en doe er makkelijk nog een jasje bovenop terwijl iedereen hier vrolijk fluitend in T-shirt rondhuppelt.

Alle grote gebouwen in Downtown Minneapolis zijn met elkaar verbonden via skywalks.

Alle grote gebouwen in Downtown Minneapolis zijn met elkaar verbonden via skywalks.

Oorspronkelijk verschenen op de Blog van Focus Advertising onder de fijne redactie van Joost Devriesere.

<<< Naar deel 02 – Springcon   –   Naar deel 04 – Breakfast at Jenny’s >>>

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked.