De gevaren van de bamboeheuvels

HET DAGBOEK VAN EEN ART DIRECTOR AAN DE SLAG IN CHINA
(DEEL 03 – DONDERDAG 10 JUNI)

Vandaag begint slecht.
Sanjee zit met grote problemen in de productie. Shipments vertrekken anderhalve maand te laat en hij staat zichtbaar onder hoge druk. De grote baas van de Ji Lin Group komt bij zitten aan het ontbijt. Hij is grootgrondbezitter en eigenaar van o.a. de fabriek van gisteren en die van vandaag. Na een nerveus onderhoud wordt beslist om het programma om te gooien. We vertrekken niet deze middag maar morgenmiddag. Dat geeft Sanjee de mogelijkheid om wat zaken te lijmen en dan laten we één dag in Anji maar voor wat die is.

9u25 – Jia Hua Factory

Uiteindelijk vertrekken we een uur te laat naar de fabriek waar de bamboestammen worden verwerkt. De rondleiding is uitgebreid. We fotograferen maar één uur want we vertrekken snel naar de plantage om het rooien van de bamboe te zien. Het is warm maar minder vochtig dan gisteren.

14u08 – de gevaren van de bamboeheuvels

Een bromfiets met 3 (!) mensen raakte een truck tijdens het voorbijsteken en kwam zwaar ten val. Twee Chinezen zitten te bloeden in de gracht, de chauffeur ligt naast zijn toegetakelde motorfiets op de weg. De bergweg is helemaal versperd en een menigte heeft zich verzameld. Sanjee vraagt water voor de gewonden maar we zijn er ‘s middags vergeten te kopen. De hulp blijft op zich wachten. Sanjee overtuigt William om de chauffeur van de truck te vragen om een meter op te schuiven (dan zouden we kunnen passeren). Als dat niet blijkt te kunnen, vraagt hij zich af of we geen bromfietsers kunnen overtuigen om ons verder te brengen. William komt met een andere oplossing: de baas van de plantage komt ons oppikken met zijn 4×4.

14u42 – hulp

De ambulance arriveert, en eventjes later ook onze chauffeur. De rest van de route (28 km) blijkt via onverharde wegen te lopen. Neemt niet weg dat we nog minstens twee dorpen passeren. We rijden door het armste stuk van de Jiangxi provincie en dat valt op. Het zicht daarentegen wordt mooier met de minuut.

16u40 – bamboocutters

Na kennis te hebben gemaakt met zo goed als alle stappen in het bamboetransport, komen we aan bij de bamboocutters: arbeiders die de heuvels opklimmen om de rijpe stammen te rooien. Tim en ik klimmen ze achterna om foto’s te nemen. Terug beneden wil Sanjee een opname met de cutters in parade op hun motorfietsen: “Like Harley Davidson, Bart. It will be fun!” Waarom ook niet, de arbeiders vinden alle aandacht geweldig.

We gaan de motorfietsen achterna. Onze wagen klotst door dikke, rode moddersporen tot plots een verhard stukje weg wat beschaving aankondigt. Midden in de plantage, naast een ondiepe rivier, vormen een aantal huizen een kleine nederzetting voor de families van de Bamboocutters. Helemaal centraal  – als enige bakstenen gebouw – staat het hoofdkwartier van de fabriek. De baas van de plantage vraagt of we even kunnen wachten. Hij wil zich even opknappen en een keurig hemd aan trekken voor we hem fotograferen. We glimlachen en gaan op zoek naar de juiste hoek in zijn sober ingericht bureau. Het vormt een prachtig decor voor wat ongetwijfeld een mooi portret zal worden.

Een kleine nederzetting van de bamboocutters, verborgen in de bamboeheuvels.

De kleine nederzetting van de ‘bamboocutters’, verborgen in de bamboeheuvels van de Jhaingxi Provincie.

22u15

Terug op de kamer na een avondmaal in het hotel. De Chinezen voerden ons Chinese wijn (straf spul) en komen om de beurt toosten (tot groot jolijt van de bende). We houden het binnen de perken. Na het eten gaat de hele groep voor een Chinese voetmassage. We zijn ook uitgenodigd, maar besluiten te gaan slapen. Het slaaptekort van de laatste dagen weegt door en morgen zijn we er weer vroeg bij.

Oorspronkelijk verschenen op de Blog van Focus Advertising onder de fijne redactie van Joost Devriesere. Foto’s door Tim Van De Velde (tenzij anders vermeld).

<<< Naar deel 02 – woensdag 9 juni   –   Naar deel 04 – vrijdag 11 juni >>>

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked.