Naar Nanchang

HET DAGBOEK VAN EEN ART DIRECTOR AAN DE SLAG IN CHINA
(DEEL 04 – VRIJDAG 11 JUNI)

8u44 – Jia Hua Factory

Vandaag werken we in de fabriek waarin we  gisteren werden rondgeleid. Deze fabriek is makkelijk viermaal zo groot als onze eerste fabriek. De infrastructuur is ontzagwekkend maar wordt hoogstens voor een derde gebruikt. Het is vrij duidelijk waarom niet op tijd kan worden geleverd (zie deel 3). Hier staan voetbalvelden vol fabriekshallen gewoon leeg. Triest te wachten op ‘raw materials’ die maar niet komen. Tim en ik focussen ons op de grote workshop in de uiterste hoek van het domein. Die draait als enige op volle toeren en daar liggen fantastische foto’s op ons te wachten.

11u42 – naar Nanchang

William en John reizen met ons mee naar Hangzhou. Ze wonen er in de buurt en voor hen begint het weekend. Ze zijn compleet opgenaaid omdat we te laat vertrekken. We moeten de trein van 15u09 in Nanchang halen, want er vertrekt er maar 1 per dag. Sanjee vindt het kostelijk en sust “Don’t worry”.

Het station ligt midden in het centrum. Het is de eerste keer dat we overdag door een stad rijden en ik kijk mijn ogen uit. De wegen zijn veel breder dan in Europese steden maar werkelijk alles rijdt en loopt er door elkaar. We zijn mooi op tijd, de trein heeft vertraging en William en John gaan Chinese McDonald’s halen. Tim en ik wandelen mee. Het is een wandeling van hoogstens 200 meter maar als Tim en ik aanstalten maken om eventjes rond te kijken, roept John: “No, no, no! You will get lost! Stay here, stay here!” John is een malloot en we wimpelen hem af. Wij zijn duidelijk dé bezienswaardigheid op straat (en duidelijk dé mogelijke cash-cow). We trekken het ons niet aan en knikken vriendelijk van nee.

15u25 – de trein naar Hangzhou

4 uur op de trein, tijd genoeg voor enkele interessante weetjes: roken doen ze hier zoals bij ons in de jaren ’80: overal en gelijk wanneer – de gebouwen in de Janghxi provincie zijn of nieuw of oud, versleten en slecht onderhouden (iets tussenin lijkt niet te bestaan) – www.focus-advertising.be is geblokt, www.chocolatejesus.be niet – noodles for breakfast / rice for dinner – de toiletten (piscines) hangen in China heel laag (tot net onder de knie) – automobilisten hebben altijd een talisman in de auto hangen of staan: ‘Arbres Magiques’ voor goed geluk, iets wat ze in het Chinese verkeer best gebruiken.

pic: Bart Knockaert

pic: Bart Knockaert

20u12 – afscheid in Hangzhou

In het station nemen we afscheid van William en John. Johns liefje komt hem oppikken. Het is een spichtig, knap meisje met een opvallend klein gezichtje. John is nogal mollig en ze vormen best een vreemd koppel. Handen schudden, de auto in en we besluiten onze 10 uur durende trip met een laatste twee uur in de wagen.

Sanjee slaapt vanavond thuis zegt hij. Bij ‘his brother from China’. Zijn ‘broer’ blijkt er warmpjes in te zitten. Hij woont in een resort voor de rijken. Het is uitgerust met bewakers, videobewaking, een zwembad en tennisvelden. Ook Mr. John Li, de grootgrondbezitter van gisteren, blijkt hier ergens te wonen.

 00u30 – ons Bahui hotel

Tim en ik slapen op de 13e verdieping. Morgenochtend zal het zicht weer fabuleus zijn.

Oorspronkelijk verschenen op de Blog van Focus Advertising onder de fijne redactie van Joost Devriesere. Foto’s door Tim Van De Velde (tenzij anders vermeld).

 

<<< Naar deel 03 – donderdag 10 juni – Naar deel 05 – zaterdag 12 juni >>>

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked.